SAMSUN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Eğitim Ortamlarında Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması İl Yürütme Kurulu Toplantısı Yapıldı.

Eğitim Ortamlarında Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması İl Yürütme Kurulu Toplantısı Yapıldı.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 24/03/2006 tarihli, 1342 sayılı 2009/26 numaralı ve “Okullarda Şiddetin Önlenmesi” konulu Genelgesi, 21/01/2009 tarihli ve 290 sayılı,2009/09 numaralı ve “Eğitim Ortamlarında Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması” konulu Genelgesine dayanak oluşturulan ve yılda iki kez yapılması gereken (Aralık ve Haziran aylarında) “İl Yürütme Kurulu”  toplantımız valilik toplantı salonunda Vali Yardımcımız Sayın Mehmet Ali Karatekeli Beyin başkanlığında aşağıda sunulan gündemle yapıldı.

 TOPLANTI GÜNDEMİ:

1-Açılış ve yoklama

2-2016 2017 Eğitim Öğretim Yılı İl Eylem planının sunulması,

3-2016-2017 Eğitim Öğretim yılı 1. Dönemde yapılan “Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması

   Çalışmaları”nın sunulması.

4- 2015-2016 Eğitim Öğretim yılında alınan kararların görüşülmesi,

5-İl Yürütme Kurulu üyelerinden, eğitim ortamındaki olumsuz davranışların önlenmesine

   yönelik görüş ve önerilerin alınması,

6-Dilek, temenniler ve kapanış.

 İlimizdeki eğitim ortamlarında şiddetin önlenmesi ve azaltılması için Eylül 2016 ayında, “İl Eylem Planı” hazırlanarak, Samsun İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün internet sayfasında yayınlanmış ve 17 İlçe Millî Eğitim Müdürlüğümüz aracılığıyla okullarımıza gönderilmiştir.

Genel plan çerçevesinde, her okul kendi eylem planını hazırlayarak, çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Amaç tüm eğitim ortamlarında şiddeti en aza indirgemek olmuştur.

Samsun İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak sekretaryasını yaptığımız “İl Yürütme Kurulu”nun paydaşları ile eş güdümlü olarak, çalışmalarımız yürütülmektedir. Çalışmaların takibi için oluşturulan form ile 17 İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerimiz tarafından çalışmalar takip edilmektedir.

“İl Yürütme Kurulu” nun dayanağı olan genelgeler anlatılarak, İl Millî Eğitim Müdürlüğünün paydaşlarının sıralanması ve paydaşların sorumlulukları anlatıldı. Ali Cengiz Ciğerci tarafından şiddetin tanımı ve şiddet çeşitleri hakkında kurul üyelerine bilgi verildi. Ardından Samsun İlindeki eğitim ortamlarında şiddetin önlenmesi ve azaltılması ile ilgili yapılan çalışmalar, okullarda şiddet içerikli meydana gelen  olaylar ile ilgili istatistiki rakamları içeren sunum yapıldı.

            Samsun İl Emniyet Müdürlüğü 4. Sınıf Emniyet Müdürü ve Çocuk Şube Müdürü Aydın ÖZDEMİR,  “Güvenli Eğitim” projesi kapsamında, okul polisi olarak 165 okulda toplam 188 polis memurunun görevlendirildiğini, bu polis memurlarının, okul idaresi ile sürekli iletişim halinde olduğunu, aylık periyotlarda rapor düzenleyerek ilgili birime sunulduğunu söyledi.

            2015-2016 Eğitim  Öğretim yılı verileri hakkında detay bilgi Samsun Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ali Cengiz CİGERCİ tarafından sunuldu ve daha çok önleyici tedbirlere öncelik verildiği anlatıldı.

            Deniz Evleri Ortaokulu Rehberlik öğretmeni Elif TOPAÇ, alınan kararlara uyduklarını ve uygulanması gerekenleri uyguladıklarını, ancak diğer paydaş kurumların yaptığı çalışmalardan da bilgi sahibi olmak istediklerini söyledi.

            Samsun Sema Cengiz Büberci Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi Rehberlik Öğretmeni Ayşe Hülya BAYDAN, İlimizde olumlu potansiyel bulunduğunu ve olumlu çalışmaların yapılabileceğini söyledi. Önleyici tedbir çalışmalarının etkili olacağını düşündüğünü ifade etti. Ayrıca “Maarif Hareketi” projesi ile okulumuzda riskli öğrencilerle ilgili çalışmalar yapıldığını ve bu  şekilde birçok  riskli öğrenciye ulaşıldığını söyledi.

            Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem KARA, öğrencilerin enerjilerini boşaltabilecekleri alanlara ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, öğrencilerin sportif faaliyetlerde nasıl davranacaklarını bilmeyenlerin olduğunu, spor ahlakının işlenmesi gerektiğini söyledi. Öğrencilerin paylaşma duygularını artırmak ve düzenli beslenme alışkanlığını destekleyerek  şiddete eğilimlerinin azaltılabileceğini ifade etti. Bu çalışmalar kenetlenmeyi artıracağı gibi akran baskısını da azaltacağı kanaatinde olduğunu söyledi. Risk durumunun göz önünde bulundurularak, nüfus yoğunluğuna göre okullaşmanın yapılması kanaatinde olduğunu ifade etti. Aile eğitiminin okullarda verilmesi ve bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile koordineli çalışmaların yapılmasının uygun olacağını, yöneltme ve yönlendirme programlarının eğitim programları içine alınmasının yarar getireceği kanaatini belirtti.

 

            Vali Yardımcısı Sayın Mehmet Ali KARATEKELİ, yapılan çalışmalar için teşekkür etti, çocukların toplum  için çok önemli olduğunu, onların gelecek olduğunu, bu nedenle de onların ihmal edilemeyeceğini, kurumlar tarafından oluşturulan bu planlamaların mutlaka uygulanması için gerekenin yapılacağını söyledi. Fakat “Eğitim Ortamlarında Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması” ile ilgili planın paydaşları ile ortak hareket etmesi gerektiğini, paydaşların bir araya getirilerek, fikir alışverişinin bu konudaki çalışmalara daha da katkı sağlayacağını ifade etti. Özellikle okul giriş ve çıkışların yoğunluğu sebebi ile farklı algıların oluşmasına sebebiyet verdiğini, bu algının içeriğini değiştirmek için çalışmaların içeriğinin doldurulmasının gerektiğini, her ne kadar İl Millî Eğitim Müdürlüğü konunun hareket lokomotifi olsa da tek taraflı hareket etmek yerine diğer kurumların Millî Eğitim Müdürlüğü çalışmalarını desteklemesi gerektiğini söyledi. Çalışmaların başarısı için bu birlikte hareket etmenin çok büyük önem arz ettiğini ifade etti. Gönüllerin ve  kalplerin, risklerin sıfır olmasını arzu ettiğini, çalışmaların küçümsenmemesi gerektiğini, yapılan tüm bu çalışmaların hepsinin çok önemli çalışmalar olduğunu, bu nedenle de olumsuz algıları değiştirmek için hep birlikte çalışmamız gerektiğini ve birlikte çalışılacağını söyledi. Çalışmalarda daha başarılı olmamız için ekip ve koordineli çalışmaya devam edilmesi dileğini belirterek, toplantıya son verildi.

04-01-201704-01-201704-01-2017

Kale Mahallesi Atatürk Bulvarı Yeni Hükümet Konağı Kat3 55030 SAMSUN - 362 4358063 / 362 4355450 / 362 4355046

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.