SAMSUN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2017- 2018 Eğitim Öğretim Yılının İlk Ders Zili Çaldı

2017- 2018 Eğitim Öğretim Yılının İlk Ders Zili Çaldı

    Samsun´da 2017-2018 eğitim öğretim yılı açılış töreni programları Atatürk Anıtı´na çelenk sunumuyla başladı. Anıt Park´ta düzenlenen törene, İl Milli Eğitim Müdürümüz Coşkun ESEN, il ve ilçe eğitim yöneticileri, kurum amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. İl Milli Eğitim Müdürümüz Coşkun ESEN’in Atatürk Anıtı´na çelenk sunmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı´yla son buldu.

   Yeni eğitim öğretim yılı ve ilköğretim haftası kutlamaları törenleri daha sonra Atakum Adnan Kahveci İlkokulu´nda düzenlenen programla devam etti. Öğrenci velilerinin yoğun ilgi gösterdiği program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Programda okulun öğrencileri, şiir okurken, günün anlam ve önemini belirten konuşma ve folklor gösterisinin ardından 4. Sınıf öğrencileri 1. Sınıf öğrencilerine "Hoş geldiniz" çiçeği hediye etti.

    Protokol konuşmalarıyla devam eden programda İl Milli Eğitim Müdürümüz Coşkun ESEN, öğrencilere ve velilere seslenerek, "Değerli eğitim yöneticileri ve öğretmenler, sevgili öğrenciler; saygıdeğer veliler,

    İlköğretim Haftası´nın başladığı bu hafta oldukça heyecanlıyız. Çünkü başlangıçlar her zaman insana tarifi imkânsız duygular yaşatır. Başlangıçlar geleceğe yapılan yatırımın, atılan adımların başlangıç noktasıdır. Bugün bizler 244 bin 548 öğrencimiz ve yaklaşık 18 bin öğretmenimiz ile 2017-2018 eğitim öğretim yılının başlangıcını yapıyoruz.

    İnsan var olduğundan beri, yeni şeyler öğrenmek ve bilgiye sahip olmak istemiştir. Bundan dolayı tarih boyunca sürekli çalışmış, araştırmıştır. Bir ülkenin gelişmişliğini gösteren ve evrensel dünyayı okuyabilmesini sağlayan en önemli mekanlar hiç kuşkusuz okullardır. Okul, çocuklarımızın aileden sonra eğitim aldığı, hayatı ve insanları tanıdığı mekanlardır. İşte insanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği ´Okul´ denilen bir kurumu oluşturması, “Zeka” denilen bir beceriyi kullanabilmesidir.

    Beyin ve zekâ, günümüz dünyasında artık daha önemli hale gelmektedir. İlerleyen yıllarda insan beyninin gelişimi ve onu etkili kullanabilme becerisi en önemli yeterliliklerin başında gelecektir. Ancak beyin kendiliğinden gelişmez. Gelişmesi için uygun bir eğitim ortamına; yani okula, kaliteli eğitimcilere ve çocuğuna sevgi ile yaklaşan anne babalara ihtiyacı vardır. Öğretmenlerimizin, öğrencilerimizi yetiştirmek için gösterdikleri çabayı görüyor ve takdirle karşılıyoruz. Anne babalarımız ise ilimizde eğitim kalitesinin artırılması adına bizlere sürekli destek olmuşlardır ve bundan sonrada olacaklarına eminiz. Çinli filozof Kuan-Tzu’nun dediği gibi “Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek, on yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik eğer yüz yıl sonrasını düşünüyorsan insan yetiştir.”

    Yaz dönemi boyunca okullarda 2017-2018 eğitim öğretim yılına hazırlık için planlamalar yapıldığını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun ESEN, "Geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde 74 olan ikili eğitim veren okul sayısı bu yıl 46’ya düşmüş durumda. 2019 yılında tüm okulların tekli eğitime geçme hedefine ilimiz hızla yaklaşılıyor. Ayrıca çocuklarımızın daha kaliteli okul binalarında eğitim almasını sağlamak için 102 okul binasında onarım yapıldı.

 Halk ozanımız Aşık Veysel´in,

“Dünyanın en zengin aklını gördüm

Sermayesini sordum, dediki: okul.”

 sözündeki verdiği mesaja göre çocuklarımızın aklını geliştirecek okullarımızı yeni öğretim yılına hazırladık. Aklı geliştiren, kullanılmasını öğreten bilgilerle zenginleştiren okuldur. Çünkü okul, eğitim ve öğretim yuvasıdır, insanın yetiştirildiği yerdir. İnsan varoluşundan bu yana yeni şeyler öğrenmek ve bilgiye sahip olmak istemiş bunun için çalışmıştır. Gelişmiş büyük toplumlar “bilgi ”ye önem vermiştir. Çünkü günümüz dünyasında “bilgi” önemli bir güçtür. Kullandığımız cep telefonları, bilgisayarlar, akıllı uygulamalar, modern tarım yöntemleri ve daha nice unsur bilginin somuta dönüşmüş halidir. İşte çocuklarını yeni eğitim teknolojilerine sahip okullarda eğiten, bilgi üretmesini ve bunu somutlaştırabilmesini sağlayan toplumlar ekonomik anlamda çok güçlü olmuştur. Ülkemiz bu anlamda önemli adımlar atıyor. Ulusal anlamda FATİH projesi ile çocuklarımız teknolojik okul ortamlarına kavuşturulmuştur. Çocuklarımızın bilgiye hızla ulaşmalarını sağlamak için tabletler dağıtıldı. Yerel anlamda ise Samsun Maarif Hareketi projemiz ile okullarımızın teknolojiyi kullanmalarını sağladık. Adım adım başarı projemiz ile çocuklarımızın bilgiye hızla ulaşmasının alt yapısını attık. Bunları yaparken milli değerlerimizi de unutmadık.

  Değerli yönetici arkadaşlarım; geçen eğitim öğretim yılı uygulamaya başladığımız Maarif Hareketi ile ilimiz eğitimine önemli bir hareketlilik kazandırdık. Bunu bizler tek başımıza yapmadık. Bunda sizlerin yoğun çalışmaları, Maarif Hareketi´ni benimsemiş olmanız ve bu hareketin önemine inanmış olmanızın etkisi çok büyüktür. Bu yılda aynı fedakârlıkla çocuklarımıza verimli eğitim ortamı hazırlayacağınıza inanıyorum. Sizlerle Samsun eğitimini Türkiye’de öncü hale getirme yolculuğumuzda beraber hareket etmekten gurur duyuyorum.

   Kıymetli öğretmen arkadaşlarım; büyük mütefekkir Nurettin Topçu “Türkiye’nin Maarif Davası” eserinde belirttiği gibi “Tahsil alelade bir iş değildir, bir mefkûre olmalıdır.” Bu mefkûrenin gerçekleşmesini sağlayacak en önemli kişi hiç kuşkusuz öğretmendir. Bilen, öğreten, yollar gösteren, pedagojik vasıflar ile donanmış kişi öğretmendir. Öğretmenin asıl amacı çocuklara mutlu bir okul ortamı hazırlamaktır. Çünkü mutlu çocukların eğitimden daha fazla faydalandığı, hayata pozitif yaklaştığı ve insanları daha fazla sevdiği görülmektedir. Bunun yanında öğretmenin görevi çocuklarımıza günümüz dünyasının gerektirdiği bilgi donanımı kazandırmak, ilgi ve kabiliyetlerini geliştirmek, milli kültür ve değerlerimizi aktarmaktır. Nesillerin; okuyan, araştıran, sorgulayan, sonuç alabilen, ülkesini, bayrağını, tarihini seven birer insan olarak yetişmesi en büyük amacımız olmalıdır.

   İlimizdeki başarı çıtasını daha yükseklere taşımak, eğitim ve öğretimde arzu ettiğimiz hedefe ulaşılabilmek için yaptığınız titiz çalışmaları takdirde karşılıyorum. Samsun’un eğitim başarısında hiç kuşkusuz sizin katkınız en büyük oranı tutmaktadır. Bu fedakârlıkla çalışma azminizi yeni öğretim yılında da devam ettireceğinize eminim. Sizlere çok teşekkür ediyorum.

    Değerli anne ve babalar; çocuklarımızı geleceğin dünyasına hazırlarken en büyük destekçimiz hiç kuşkusuz sizlersiniz. Çocuğunuzun eğitimi ile yakından ilgilenmeniz, okul ve öğretmenler ile sürekli iletişim ve iş birliği içinde olmanız onun başarılı ve mutlu olması için çok önemlidir. Düşünen, üreten, hayata, ayrıntılara ve problemlere takılmadan yol alabilen nesillere ulaşmak için bugün önemli bir adımı atıyoruz, okullarımız çocuklarımız ile doluyor. Eğitimde ailenin desteği ve ilgisi olmazsa olmazdır. Başarılı bir eğitim, okul-aile-çevre iş birliği ne kadar sağlam kurgulanırsa hedefine ulaşır. Öğretmen-öğrenci ilişkisinin ve etkileşiminin mutlaka okul-veli, aile-öğrenci ilişkileriyle de desteklenmesi gereklidir. Böylece çocuklarımızın güçlü kişiliğe kavuşmasını sağlamış, geleceğin psikolojik dayanaklılığı yüksek bireylerini yetiştirmiş ve zararlı alışkanlıklardan uzak duran çocukları yetiştirebiliriz.

    Sevgili çocuklar; bizim bütün çabamız sizlerin kaliteli bir eğitim alarak dünya ile yarışan, iyi yurttaşlar olmanız içindir. Artık annelerinizden sonra bizlere emanetsiniz. Bu emanete sahip çıkmak için emin olun gece gündüz çalışıyor, projeler üretiyoruz. Okullarda geçireceğiniz zamanı etkili kullanmanızı, derslerinize düzenli çalışmanızı, farklı, yaratıcı düşünmenizi, bol bol okumanızı istiyoruz. Çünkü okulda geçireceğiniz her dakika geleceğinizi şekillendiriyor. Önümüzdeki yılların bilim adamı, sanatçısı, doktoru, öğretmeni, mühendisi sizler olacaksınız.  Mevlana’nın “Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini şaşırmayasın…” sözünü kendinize slogan edinmenizi istiyorum. Çünkü geçmişinizi, kültürünüzü unutmadan çağın teknolojik gelişmelerinden mutlaka yararlanmalı, kendinizi iyi yetiştirmeli başka bir deyişle çağı yakalamalısınız.

   Bu duygu ve düşüncelerimle; yeni eğitim öğretim yılına başlarken, geleceğin teminatı çocuklarımızın, onlara en iyi imkânları sağlamaya çalışan ailelerin ve büyük fedakârlıklarla çalışan öğretmenlerimizin heyecanını ve coşkusunu yürekten paylaşıyorum.” dedi.

    Yeni eğitim öğretim yılı için ilk zili Sayın Valimiz Osman KAYMAK çaldı. Daha sonra Sayın Valimiz, Samsun Milletvekili Hasan Basri KURT, Büyükşehir Belediye Başkan V. Turan ÇAKIR,  OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Vedat CEYHAN, Samsun İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ünsal AĞAOĞLU, İl Milli Eğitim Müdürümüz Coşkun ESEN ve protokol üyeleri öğrencilere çeşitli hediyeler verdiler.

    Programda Valimiz Sayın Osman KAYMAK öğretmenlerle bir araya gelerek yeni eğitim öğretim yılında başarılar diledi. Programın akabinde Atakum Eğitim Özel Eğitim İş Uygulama Merkezinde de 2017-2018 eğitim öğretim yılı açılış pastası kesildi.

18-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-201718-09-2017

Kale Mahallesi Atatürk Bulvarı Yeni Hükümet Konağı Kat3 55030 SAMSUN - 362 4358063 / 362 4355450 / 362 4355046

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.